Neutral, Light-filled High-rise Apartment Redesign | Décor Aid

Neutral, Light-filled High-rise Apartment Redesign

New York, NY

Finding a great apartment in New York is hard enough, but one with abundant natural light? That’s sure to spark jealousy among fellow Manhattanites. Our clients had managed to snag a unicorn of an Upper East Side apartment that was not only bright and sunny, but also featured enviable city views.

The rest of their Manhattan home design, however, was less than cheerful. The living room interior and small entryway featured outdated, mismatched furnishings that made the space feel cluttered and gloomy. So, the homeowners came to Décor Aid seeking  kid-friendly yet sophisticated interiors that were elegant enough to accommodate dinner parties, but not too precious for their daughter’s playdates.

A Décor Aid senior interior designer set out to create a clutter-free, serene retreat for the young family. He chose a cool, tranquil palette of white, blue, and silvery grey. Clean lines and simple silhouettes helped create separate, distinct areas without making the space feel cramped. White walls brightened the space, and sheer white curtains filtered the light without blocking it out. Even with such ample sunlight, it was important to devise a layered lighting plan, so the designer added several light sources throughout the space, including a floor lamp, a table lamp, and a set of sconces.

A silk area rug with an abstract design anchors the main sitting area, which features a tufted grey mid-century sofa from Design Within Reach and sleek round cocktail table. A lacquered white credenza reflects light, further brightening the space. A pair of upholstered cubes are positioned on either side of a three-drawer wooden chest, which offer additional seating when the homeowners entertain.

The designer created a sitting area near the windows with a pair of Horchow chairs flanking a modern metallic side table. In the dining area, a tufted blue settee and two modern chairs surround a Saarinen oval marble table from Lex Mod. Sconces flank a piece of artwork, which helps define the space. Wood accents throughout add warmth to the space.

The minimalist entryway features a large convex mirror, which reflects light from the living area into the narrow space. Framed prints leans against the wall below the marble-topped console table, which makes for an unexpected way to display art.

This project was featured in Rue Magazine

View Before & After Photos

HAVING PROBLEMS WITH YOUR DIY? Email us! Our senior designers are here to offer free advice.